Παθήσεις άκρας χειρός2019-04-19T00:13:18+03:00

Παθήσεις άκρας χειρός

Το χέρι μας υφίσταται κατά τη διάρκεια της ζωής μας μεγάλη καταπόνηση. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ανατομική προδιάθεση που οδηγεί συχνά σε στένωση σε σημεία κίνησης των τενόντων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι λεγόμενες τενοντίτιδες. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία με ακινητοποίηση και παυσίπονα μπορεί να άρει τη φλεγμονή που εγκαθίσταται, ωστόσο τα συμπτώματα επανεμφανίζονται μετά από φόρτιση του χεριού. Άλλες παθήσεις είναι το γάγγλιο, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το γάγγλιο συνήθως εντοπίζεται στη ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δακτύλων, στη ράχη του καρπού, στην κερκιδική και παλαμιαία πλευρά του καρπού, στη βάση των δακτύλων, στα οστάρια του καρπού (ενδοοστικά). Πρόκειται για ένα σάκο με υγρό που εξορμά από γειτνιάζουσα άρθρωση ή από τοτενόντιο έλυτρο του καρπού και του χεριού.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού πχ σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός.